Helena Riihituvan sisko ja pitkäaikainen kollega Henriikka Riihitupa on ostanut neljänneksen yrityksen liiketoiminnasta.

Helena Riihitupa Oy:n myyntijohtajana toimiva Henriikka Riihitupa osallistuu uudessa osakkaan roolissa nyt myös hallitustyöskentelyyn, mutta rooli ja titteli myyntijohtajana säilyvät ennallaan.

— Tämä muutos ilmenee konkreettisimmin ehkä Helenan työssä, koska voin tästä lähin tehdä itsenäisesti tiettyjä päätöksiä ja linjauksia ilman, että käytän ne erikseen Helenalla hyväksyttävänä. Monet ovat mieltäneet tämän olevan ”meidän siskosten yritys” jo ennen osakekauppoja. Nyt tätä uskomusta ei tarvitse enää oikaista, Henriikka sanoo.

Henriikka on markkinoinnin merkonomi ja taloushallinnon tradenomi, ja siskokset ovat työskennelleet täyspäiväisesti yhdessä jo vuodesta 2017. Henriikan taival yrityksen uutena osakkaana alkoi toimitusjohtaja-Helenan sijaistamisella, jolloin hän vastasi yrityksestä ja päätöksenteosta itsenäisesti vuoden viimeisen kuukauden.

— Olen toiminut joulukuun toimitusjohtajan sijaisena, kun yrittäjä on ollut ansaitulla lomalla. Työ on ollut intensiivistä, mutta tehtävät jo entuudestaan tuttuja. Olen työskennellyt yrityksessä aina, kuin se olisi omani, Henriikka kertoo.

Luonteva seuraava askel ja osoitus syvästä luottamuksesta

Osakkuus oli kypsynyt Henriikan mielessä jo pidempään, ja lopulta sen lunastaminen tuntui luonnolliselta jatkumolta kaikelle yhdessä koetulle.

— Vaikka olen ollut mukana jo pidempään, kohdannut tapahtuma-alan haasteet yrittäjän rinnalla, saanut olla mukana kasvussa ja ollut mukana kehittämässä ja kehittynyt itsekin, otan osakkuuden vastaan hyvin kiitollisena. Tämä on minulle henkilökohtaisesti todella iso motivaattori, hän kuvailee.

Yrittäjä-Helena jakaa Henriikan ajatukset.

— Tämä on askel, jonka olemme aina tahoillamme tienneet joskus ottavamme. Aika oli sille nyt kypsä, ja tunnen oloni sekä turvalliseksi että huojentuneeksi, hän sanoo.

Niin perheside kuin yhteinen arvomaailmakin ovat tehneet yhdessä työskentelystä siskoksille helppoa. Työ on sekä Helenalle että Henriikalle intohimo.

— Haluamme molemmat saavuttaa isoja asioita ja tiedämme, miten toinen haluaa asiat hoidettavan, Henriikka tiivistää.

Uuden vuoden kynnyksellä

Tapahtuma-alalla on takanaan hyvin eriskummalliset vuodet, mutta nyt koko sektori huokuu uutta elinvoimaa. Vanhat tapahtumat ovat tulleet takaisin ja uusiakin on syntynyt.

— Vuodesta 2023 tulee todella tapahtumarikas. Meillä on tulossa isoja tapahtumatuotantoja ja messuja, joiden kutsuun pystymme vastaamaan entistä laadukkaammin valtavalla, yli 400 promoottorin verkostollamme. Olemme myös kiinnittäneet tapahtumille omat projektipäälliköt ja projektijohtajan, jotka vastaavat tästä toimintalinjasta entistä ammattimaisemmalla otteella, Henriikka sanoo.

Vuoden alussa aloittaa kaksi uutta projektipäällikköä, ja tulevan vuoden toimintaa on pystytty nyt suunnittelemaan huomattavasti pidemmälle, kuin vuosi sitten samaan aikaan. Kun huominen näyttää eilistä toiveikkaammalta, yritys on malttanut pysähtyä myös omien sisäisten prosessiensa äärelle.

— Meillä on tietty pienyrityksen mentaliteetti, eli jokainen tekijämme pystyy hyppäämään sujuvasti roolista toiseen ja ottamaan hoitaakseen projektin kuin projektin. Tämä oli meille myös ehdoton vahvuus tapahtuma-alan epävarmoina aikoina, Helena sanoo ja jatkaa:

— Minä ja Henriikka olemme aina suosineet fyysisiä kalentereita, mutta nyt vanhat tavat ovat saaneet väistyä uusien tieltä. Yrityksessämme on otettu käyttöön monia sähköisiä järjestelmiä ja johtamisen työkaluja, joiden ansiosta yrityksemme on nyt entistä digitalisoituneempi ja ammattimaisempi.

Yritys on nyt myös omistajapohjaltaan entistä vahvempi ja valmiimpi muuttamaan maailmaa — kohtaaminen kerrallaan.